úterý 22. října 2013

Příběhy kyberšikany

Sem pište příběhy nebo rovnou odkazy na příběhy (texty, videa). Hlavně žádná identifikační údaje, když bude popisovat nějaký příběh.

32 komentářů:

  1. O rok mladší americký chlapec Patric Ryan Halligan byl nejprve obětí fyzické šikany, avšak když se postavil na odpor, spolužáci k potrestání jeho drzosti využili jeho oblíbenou spolužačku, jež měla o Patrickovi zjistit co nejvíce důvěrných informací. Intimnosti pak zveřejnili na školním webu, rozšířili pomluvu o jeho homosexualitě a vyzvali zbytek školy, aby přidával zesměšňující fotografie na zvlášť vytvořenou pomlouvačnou webovou stránku. Patrick pod tlakem spáchal sebevraždu.

    OdpovědětVymazat
  2. Odkaz na příběh o kyberšikaně: http://krasna.nova.cz/clanek/tvujsvet/vase-pribehy-kybersikana-mne-skoro-dohnala-k-sebevrazde.html

    OdpovědětVymazat
  3. http://krasna.nova.cz/clanek/tvujsvet/vase-pribehy-kybersikana-mne-skoro-dohnala-k-sebevrazde.html

    OdpovědětVymazat
  4. Patnáctiletá dcera irských imigrantů, spáchala v lednu 2010 sebevraždu. I když její rodina školu o jejích problémech s šikanou informovala, stala se Phoebe terčem útoků svých vrstevníků. Násilí se stupňovalo, Phoebe to psychicky nevydržela a oběsila se.

    OdpovědětVymazat
  5. http://www.jmskoly.cz/bezpecne_v_prostoru/402738bc-3973-11e1-a4fe-18a905489179

    OdpovědětVymazat
  6. http://cs.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_kid

    OdpovědětVymazat
  7. Ghyslain Raza

    (14 let, Kanada, 2003)

    Ghyslain Raza
    je žák střední školy v Trois-Rivières, Québec, který se stal od května 2003 celosvětově známým pod přezdívkou Star Wars kid (Kluk ze Star Wars). Popularitu mu přinesla amatérská videonahrávka z roku 2002, na níž se nepříliš zdařile pokouší ztvárnit svou oblíbenou postavu z Hvězdných válek, Dartha Maula. Jeho spolužáci ji nalezli a v roce 2003 vyvěsili na internet pod jménem Jackass_starwars_funny.wmv v domnění, že to bude jen takový malý kanadský žertík. Výsledek ovšem předčil veškerá jejich očekávání.

    Reakce byla nečekaná. Za první dva týdny od zveřejnění zaznamenal server několik miliónů stažení této nahrávky. Rovněž se začly objevovat nahrávky, ve kterých byly přidány různé zvukové a světelné efekty. Časem vznikly různě upravené a sestřihané nahrávky využívající zároveň scény z filmů jako Pán prstenů, Matrix Reloaded, Kill Bill a jiné. V roce 2008 byl Raza parodován v seriálu South Park v epizodě Canada on Strike.

    Když se chlapec dověděl o své nečekané popularitě, utrpěl těžký psychický otřes a musel se podrobit dlouhodobému léčení. Nahrávka totiž opravdu nebyla zrovna povedená a velmi okatě demonstrovala jeho nadváhu a neohrabanost, což navíc řada diváků z internetového světa neváhala ventilovat na svých stránkách a blozích. O popularitě SWk svědčí i fakt, že internetová petice požadující, aby Ghyslain Raza obdržel cameo roli ve třetím dílu SW, shromáždila přes 178 000 podpisů. George Lucas tuto možnost nepopřel, ale nakonec ho nedosadil.

    Vzhledem ke svým důsledkům je Ghyslain raza uváděn jako první celosvětově známá oběť kyberšikany. Zveřejnění mělo i soudní dohru, když chlapcova rodina zažalovala rodiny čtyř jeho spolužáků o sumu čtvrt miliónu kanadských dolarů. Celá záležitost nakonec skončila mimosoudním vyrovnáním.

    OdpovědětVymazat
  8. essica Logan

    (18 let, USA, 2008)

    Jessica Logan
    Kyberšikana se nemusí týkat jen malých dětí. Příkladem může být případ 18leté Jessicy Logan ze Cincinnati v Ohiu. Jessica se oběsila 3. července 2008 poté, co její bývalý přítel rozeslal její nahé fotografie. Stala se tak jednou z prvních obětí sextingu.

    Sexting je proces, kdy osoba odesílá sexuálně laděné zprávy, fotografie či videozáznamy svého obnaženého těla nebo je publikuje na internetu. Toto chování může vypadat jako nevinná zábava, ale ti, co se sextingu věnují, si neuvědomují případná rizika tohoto chování, a jak závažné důsledky z něj pro ně mohou plynout. Potenciálním útočníkům tak dávají do rukou velmi citlivé informace, které lze snadno zneužít např. k ponižování, zesměšňování, dehonestování, vydírání nebo k jiným formám šikany či kyberšikany.
    Zdroj:
    http://www.e-besedy.cz/internetova-bezpecnost/kybersikana.html?articlemodule=pribeh

    OdpovědětVymazat
  9. http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/203639/na-internetu-ji-psali-at-dostane-rakovinu-divka-14-spachala-sebevrazdu-kvuli-sikane.html

    OdpovědětVymazat
  10. Veronika
    její pouhých 14 let
    Mé jméno je Veronika, je mi pouhých 14 let, ale už tak jsem ledacos zažila. Každý tu píše svůj příběh, který ho docela i změnil, jak pohledem na svět a nebo chováním. Chci, aby každý věděl, že i z toho nejtěžšího dna se dá jít nahoru a žít se vztyčenou hlavu a s úsměvem na rtech!


    Můj příběh začíná v 7. třídě. Bývala jsem ten tichý typ, co se do ničeho nemíchá a radši tiše postává v kolektivu, ničím nevyčnívá, prostě se přizpůsobuje a každému bohužel plně věří.
    Přišla „puberta“, ta doba změny, jak se říkává. Změnila jsem styl, nechala si ostříhat vlasy a začínala se malovat. Ale nikdy jsme nevěřila, že tahle jednoduchá změna vše otočí vzhůru nohama.



    Samozřejmě moje změna nadchla i chlapce, kteří o mě doposud nejevili žádný zájem. Byla jsem nadšená a sebevědomí začínalo stoupat. Měla jsem zcela pomotanou hlavu tím vším a začínala jsme se bavit i s bývalou nejlepší kámoškou (takže se naše přátelství začínalo vracet do starých kolejí) a její partou. Ta mě naučila kouřit. Přišli čarodějnice a tam jsem poprvé okusila alkohol. Můj život šel spokojeně dál, byla jsem plná blaha, jak to všechno vychází a mám přátele. Až do doby, kdy přišla nová spolužačka.



    Byla u nás nová a nikdo o ni nejevil extra zájem, jako kdyby se přifařila do cizí rodiny - i když to tak většina lidí i bere. Já jsem se jí ujala. A to asi byla jedna z prvních chyb, co jsme udělala. Samozřejmě že se to nikomu nelíbilo, že se s ní bavím, a ani Andree (nejlepší kámoška). To byla první kapka do velké kaluže. V červnu měla sestřenka svatbu a konala se u babičky v Třebechovicích pod Orebem. Jelikož jsme měla u babičky trávit celé léto, chtěla jsem se s někým seznámit. Strejda měl přítelkyni a ta dceru Danielu, stejně starou, jako jsem já. Představili nás a šly jsme ven. Venku jsem ještě pár lidí poznala. Byla jsme fakt šťastná, že se nudit o prázdninách fakt nebudu. Ale nějako jsem se zmínila Andree a nevím, co se pokazilo, prostě to byla další a větší kapka do té kaluže.



    O prázdninách jsem poznala i kluka a s ním začala taková ta první láska a touha poznávat. Tenkrát jsem pokazila všechno, a totálně. Všichni mě začali mít za děvku, protože začala moje éra úletů, ale to bylo prostě jenom ve vykousnutí a hned z toho každý dělal drama. Tenkrát na facebooku to začalo, urážky a ponižování. Celá škola do mě jela. Každý vyzrazoval a zveřejňoval moje tajemství, a když jsem si to četla, začaly mi téct slzy. Lidi, kterým jsme věřila, mě prostě hodili přes palubu a dostali na dno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj zažila jsem to samé akorat jsem byla posměchem třídy ale je důležité abys o tom někomu řekla například rodičům ti ti určitě pomohou a nebo paní učitelce je jedno jaké ale pokud tě odbyde tak to řekni jinému učitelovi.a pokud nechceš tak to řekni někomu ke komu máš duvěru držím palce

      Vymazat
  11. http://www.e-besedy.cz/internetova-bezpecnost/kybersikana.html?articlemodule=pribeh

    OdpovědětVymazat
  12. http://e-bezpeci.cz/index.php/temata/kyberikana/751-dalsi-tragicky-pripad-kybersikany-rebecca-ann-sedwick

    OdpovědětVymazat
  13. Zde si může pročíst a né málo příběhů o kyberšikaně: http://www.e-besedy.cz/internetova-bezpecnost/kybersikana.html?articlemodule=pribeh

    OdpovědětVymazat
  14. Megan Taylor 14 let

    Megan Taylor Meier (6. listopadu 1992 – 17. října 2006) je dalším americkým teenagerem, který spáchal sebevraždu poté, co se stal obětí kyberšikaně na internetu.

    Megan byla 13letá dívka z Dardenne Prairie v Missouri, která trpěla poruchou pozornosti a měla problémy s nadváhou. Tyto problémy u ní vyvolávalo deprese. Ve 3. ročníku začala mluvit o sebevraždě, proto s ní rodiče navštívili terapeuta. S nástupem do 8. ročníku na nové škole prožívala šťastné období. Na této škole byly povinné školní uniformy a studenti měli zakázáno líčení, což Megan vyhovovalo. Stala se členkou volejbalového týmu, podařilo se jí velmi zhubnout (asi 10 kg) a lékař jí měl brzy sundat rovnátka. V tomto období plném změn se rozešla se svou dlouholetou nejlepší kamarádkou Sarah Drew (13 let), se kterou si již delší dobu nerozuměla.

    Několik týdnů před svými 14. narozeninami se na sociální síti seznámila s 16letým chlapcem Joshem Evansem. Velice se sblížili a vznikla mezi nimi jistá náklonnost, aniž by se někdy osobně setkali. Brzy se však Joshovo chování vůči Megan změnilo. Poté, co ji začal psát škaredé zprávy („Nevím, jestli chci být tvůj přítel už proto, že jsem slyšel, že na své přátele nejsi úplně příjemná,“) maminka dceři přikázala, aby se od sociální sítě odhlásila. Megan však zákaz porušila a začala znovu s Joshem komunikovat. K tomu se přidaly i jiné děti, které byly na Megan sprosté a psaly ji urážlivé vzkazy ("Megan Meier je děvka. Megan Meier je tlustá kráva“). Když matka zjistila, že Megan porušila její příkaz, byla velmi rozzlobená. „Ty jsi moje máma! Máš být na mé straně!“ řekla jí Megan. O 12 minut později našli rodiče Megan oběšenou ve skříni. Zemřela následující den v nemocnici.

    OdpovědětVymazat
  15. Hodně příběhů k přečtení například zde : http://bystron.blog.idnes.cz/c/64160/

    OdpovědětVymazat
  16. Krátký film o nebezpečí internetu: http://www.youtube.com/watch?v=O79-0FUeYrk
    (od tohoto autora lze také zhlédnout i jeho ostatní videa)

    OdpovědětVymazat
  17. Celý tento příběh se stal na Londýnském gymnáziu o přestávku. Minulý měsíc do této školy přišla milá, sympatická Leilla Sadness. Všichni kluci ve třídě jí neměli rádi. Strkali ji, kopali, podkopávali ji nohy, ale jednoho dne, se kluci rozhodli že se jí opravdu pomstí že sem na tuto školu přišla.

    Běh pomsty: O přestávku si šla Leilla vyhodit slupku od banánu. Když se vracela do lavice, jeden kluk se před ní postavil a strhnul jí triko, tak že teď stála jen v podprsence. Když stála polonahá a křičela, dokonce i další kluk jí sundal rifle a vyhodil je z okna. Leilla tam stála s křikem a s brekem a ostatní kluci z klučičí party, ji natáčeli a fotili. Po dlouhém řevu a osahávání po prsou, jeden odvážlivec, jí svléknul kalhotky a sáhnul přímo do pohlavního orgánu. Všichni se smáli a natáčeli.

    Leilla už to nevydržela a utíkala pryč ze školy domů. Celou cestu běžela nahá a tak když přišla domů, usnula.

    Ráno když se probudila v nemocnici, poprosila o svůj notebook. Na stránkách Facebooku, Twiteeru, či My Space byly fotky a videa, které natáčeli kluci. Když Leilla přišla po vyšetření domů, její mamka šla do práce. Nešla do školy a byla tak ve stresu a v depresi, že se nakonec oběsila za švihadlo.

    Po řešení policie a soudu, řekl kluk, který jí sahal do mezinoží, že to měla být jenom hra. Nikdo z rodičů odvážlivců či žádný kluk nešel do vězení, nebo do polepšovny.

    OdpovědětVymazat
  18. http://www.youtube.com/watch?v=Tf5lXAKh-HM
    http://krasna.nova.cz/clanek/tvujsvet/vase-pribehy-kybersikana-mne-skoro-dohnala-k-sebevrazde.html

    OdpovědětVymazat
  19. nějaké příběhy jsou i zde: minimalizacesikany.cz

    OdpovědětVymazat
  20. zde je jeden blog. Je ze dost příběhů a je tady i jeden o šikaně ale i nějaké články " ze života " http://dark-world.infoblog.cz/clanek/pribeh-sikany-4952/

    OdpovědětVymazat
  21. Pravdivý příběh z Anglie
    Celý tento příběh se stal na Londýnském gymnáziu o přestávku. Minulý měsís do této školy přišla milá, sympatická Leilla Sadness. Všichni kluci ve třídě jí neměli rádi. Strkali ji, kopali, podkopávali ji nohy, ale jednoho dne, se kluci rozhodli že se jí opravdu pomstí že sem na tuto školu přišla.

    Běh pomsty: O přestávku si šla Leilla vyhodit slupku od banánu. Když se vracela do lavice, jeden kluk se před ní postavil a strhnul jí triko, tak že teď stála jen v podprsence. Když stála polonahá a křičela, dokonce i další kluk jí sundal rifle a vyhodil je z okna. Leilla tam stála skřikem a s brekem a ostatní kluci z klučičí party, ji natáčeli a fotili. Po dlouhém řevu a osahávání po prsou, jeden odvážlivec, jí svléknul kalhotky a sáhnul přímo do pohlavního orgánu. Všichni se smáli a natáčeli.

    Leilla už to nevydržela a utíkala pryč ze školy domů. Celou cestu běžela nahá a tak když přišla domů, usnula.

    Ráno když se probudila v nemocnici, poprosila o svůj notebook. Na stránkách Facebooku, Twiteeru, či My Space byly fotky a videa, které natáčeli kluci. Když Leilla přišla po vyšetření domů, její mamka šlado práce. Nešla do školy a byla tak ve stresu a v depresy, že se nakonec oběsila za švihadlo.

    Po řešení policie a soudu, řekl kluk, který jí sahal do mezinoží, že to měla být jenom hra. Nikdo z rodičů odvážlivců či žádný kluk nešel do vězení, nebo do polešovny.

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  23. Nedávno jsem viděla film Cyberbully (kyberšikana). Celý příběh je o kyberšikaně jedné dívky. Velmi doporučuji! :)

    OdpovědětVymazat
  24. Jeden příběh o dívce jménem Laura.. Rozhodně si ho předčtěte ... udělala velkou chybu, ale láska je láska : http://www.hasenka.estranky.cz/clanky/kybersikana/pribeh-o-divce-jmenem-laura.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) přesně jak říkáš láska je láska ... :/ , ale přeci ... když ji vydíral atd... :/ mohlo ji dojít že když chce po ní video že z toho bude poprask což i později byl ... kdyby to její spolužák neřekl Lauřiným rodičům bůh ví kdo vše by to ještě viděl a za jak dlouho by se to teprve začalo řešit

      Vymazat
    2. Máš pravdu, ale někdy se mozek zastaví a poroučí srdce ... Udělala chybu a já bych to nikdy neudělala ... , ale kdo ví co všechno si musela zažít....

      Vymazat
  25. http://krasna.nova.cz/clanek/tvujsvet/vase-pribehy-kybersikana-mne-skoro-dohnala-k-sebevrazde.html Příběh 14-ti leté Veroniky ,která se stala obětí kyberšikany:)

    OdpovědětVymazat
  26. Tento příběh vypráví o sedmnáctileté dívce, která byla znásilněná čtyřmi chlapci. Ti si vše nahráli a zveřejnili na sociální síti. Samozřejmně neuvedli, že jde o znásilnění, ale onu nešťastnou dívku popsali jako opilou a smilnou. Po zveřejnění dívce začaly chodit zprávy a nadávky. Ani ona tuto situaci nezvládla a oběsila se.

    OdpovědětVymazat
  27. Celý tento příběh se stal na Londýnském gymnáziu o přestávku. Minulý měsís do této školy přišla milá, sympatická Leilla Sadness. Všichni kluci ve třídě jí neměli rádi. Strkali ji, kopali, podkopávali ji nohy, ale jednoho dne, se kluci rozhodli že se jí opravdu pomstí že sem na tuto školu přišla.
    Běh pomsty: O přestávku si šla Leilla vyhodit slupku od banánu. Když se vracela do lavice, jeden kluk se před ní postavil a strhnul jí triko, tak že teď stála jen v podprsence. Když stála polonahá a křičela, dokonce i další kluk jí sundal rifle a vyhodil je z okna. Leilla tam stála skřikem a s brekem a ostatní kluci z klučičí party, ji natáčeli a fotili. Po dlouhém řevu a osahávání po prsou, jeden odvážlivec, jí svléknul kalhotky a sáhnul přímo do pohlavního orgánu. Všichni se smáli a natáčeli.
    Leilla už to nevydržela a utíkala pryč ze školy domů. Celou cestu běžela nahá a tak když přišla domů, usnula.
    Ráno když se probudila v nemocnici, poprosila o svůj notebook. Na stránkách Facebooku, Twiteeru, či My Space byly fotky a videa, které natáčeli kluci. Když Leilla přišla po vyšetření domů, její mamka šla do práce. Nešla do školy a byla tak ve stresu a v depresy, že se nakonec oběsila za švihadlo.
    Po řešení policie a soudu, řekl kluk, který jí sahal do mezinoží, že to měla být jenom hra. Nikdo z rodičů odvážlivců či žádný kluk nešel do vězení, nebo do polešovny.

    OdpovědětVymazat